A gyermek születése jelentősen átrendezi a családok életét – például hirtelen visszaesik a kisgyermekes családok körében az üdülések száma is. Náluk már csak az egyedülálló idősekből találunk kevesebbet a nyaralók között.

Legtöbb lehetőségük jellemzően a gyerekvállalás előtt álló, fiatal pároknak van arra, hogy távoli helyeket látogassanak meg, nyaraljanak. Míg a gyerekesek inkább autóval, addig e gyerektelen fiatalok gyakran repülővel érik el az utazási célpontjukat – sőt, általánosan is elmondható, hogy ők inkább a külföldi desztinációkat preferálják a belföldiekkel szemben (52% belföld vs. 48% külföldi desztináció). Az Európán kívüli célpontokat csak kevesen engedhetik meg maguknak, s a legtöbb tengerentúli utazó a középkorú egyedülállók közül kerül ki (4%-uk legutolsó utazása Európán kívüli célpont volt)

Vonattal legnagyobb arányban a még szüleikkel élő fiatalok szoktak utazni a nyaralás helyszínére, leggyakrabban a Balatonra (12%). De a magyar tenger kedvelt helyszíne a kisebb-nagyobb gyerekkel érkező családoknak is.